Bolognese-opskrift: Sådan laver du en ægte bolognese med hjemmelavet spaghetti

Bolognese er lækker og nem hverdagsmad. Alligevel går den også godt som en autentisk gourmet-ret, når du får fint besøg - hvis du vel at mærke laver den rigtigt og gør dig umage. Se her, hvordan du laver en ægte bolognese med hjemmelavet spaghetti.

De fleste danske familier får jævnligt spaghetti bolognese til aftensmad. Det er nemt og lækkert - og så tager det ikke lang tid at tilberede en ægte, italiensk hverdagsret. Dog er der slet ikke noget, der hedder spaghetti bolognese i Italien.

I Italien anvendes nemlig tagliatelle til retten, og saucen laves uden krydderurter. Det betyder dog ikke, at den er mindre lækker. Herunder følger opskriften på en lækker, dansk version af bolognese, som helt sikkert vil vække appetitten hos dine gæster, uanset om du laver den med spaghetti eller tagliatelle.

Du kan vælge selv at lave pastaen med en pastamaskine. Det er nemt, og så bliver det bare mere lækkert, end hvis du bare køber den færdige version i dit lokale supermarked. Det tager en smule længere tid, men er der noget bedre end en ret, hvor alle ingredienser stort set er produceret hjemme i køkkenet?

Klassisk bolognese-sauce

Bolognese, som vi kender herhjemme, kaldes for ragu i Italien. Den er baseret på oksekød, og den stammer fra Bologna, som navnet indikerer. Det anbefales, at du laver den med rødvin, da det giver en lidt mere spids smag.

Det tager lidt længere tid, da alkoholen skal koges væk, men til gengæld kan du sagtens servere den til børnene også, da alkoholen er fordampet, når den er færdig. Hvis tiden er knap, kan du sagtens undvære rødvinen, omend den er bedst med rødvin.

Ingredienser

  • Omkring 400 gram hjemmelavet pasta efter eget valg
  • 600 g hakket oksekød
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stk løg
  • 2 dåser flåede tomater
  • 1 stilk frisk timian
  • 1 stilk frisk oregano
  • 30 gram smør
  • 2 stk peberfrugt
  • 1 spsk olivenolie
  • 4 champignoner
  • 3 dl rødvin

Fremgangsmåde

  1. Hak løg, hvidløg, oregano og timian fint.
  2. Skyl og rens peberfrugter, hvorefter de skæres i grove stykker.
  3. Skyl og rens champignoner og skær dem i grove stykker
  4. Kom smør og olivenolie i en varm pande og svits løgene, indtil de bliver brunlige.
  5. Kom efterfølgende champignon og peberfrugt i og lad det stege i et par minutter
  6. Hæld rødvin i og lad det koge i omkring 2 minutter.
  7. Tilsæt de flåede tomater og hæld omkring 750 g vand i.
  8. Lad det koge i omkring 1,5 time.
  9. Smag til med salt og peber og tilsæt en lille smule sukker.
  10. Kog pastaen og vend det sammen med bolognesen.
  11. Serveres eventuelt med en smule parmesan og friske krydderurter.

Tilbehør

Du behøver ikke tilbehør til bolognese, da retten udmærket står alene. Du kan dog med fordel toppe med friske krydderurter og parmesan. Du kan også servere retten med frisk salat, som kan anvendes som tilbehør, omend det heller ikke er nødvendigt. Find flere gode opskrifter på spaghetti bolognese her.