Pastaens historie

Har du nogensinde overvejet, hvilket land pasta oprindeligt stammer fra, og hvor længe vi mennesker har spist pasta?

Det gætter vi på, at du har, siden du er endt på artiklen her, hvor vi belyser pastaens oprindelseshistorie og dermed svarer på ovenstående to spørgsmål.

Pastaens oprindelse

Ser man bort fra kinesiske risnudler, der med lidt god vilje kan anses som værende en form for pasta, kan pastaens oprindelse spores tilbage til den gamle etruskiske civilisation, som var et folkeslag, der levede i det nordlige Italien omkring 800 år før vor tids regning.

Hvordan kan pastaens oprindelse så spores tilbage til netop denne civilisation og tidsalder, tænker du sikkert?

Jo, det skyldes, at arkæologer har fundet indskrifter på vægge i etruskiske gravkamre med billeder af redskaber til fremstilling af pasta.

Netop fordi kinesiske risnudler også kan anses som en slags pasta, vil man kunne finde en række historikere, der mener, at pasta stammer fra Kina.

Spørger man en italiener, er vedkommende dog helt overbevist om, at pastaens oprindelsessted er det nordlige Italien.

De gamle grækere spiste også pasta-lignende mad

De gamle grækere spiste også noget, der mindede om pasta. Formen på det, de spiste, var bred og nudelformet, og det var primært lavet af durummel.

Modsat italienerne tilbedte grækerne dog ikke deres pastalignende ret ved at koge den. I stedet blev denne enten grillet over et bål eller bagt i ovnen.

De græske nudler bar navnet lagane, og det siges, at ordet lasagne, der som bekendt indeholder pastaplader, er afledt af dette ord.

Pasta i dag

Pasta har udviklet sig utroligt meget siden oprindelsestidspunktet og så frem til i dag, hvor pasta kan fås i mange forskellige størrelser, former og farver.

Pasta er uden tvivl en af de mest populære fødevarer i dag og indgår da også i et par af de mest populære madretter såsom spaghetti bolognese, spaghetti carbonara og lasagne.

Tak til Godappetit.dk

Ovenstående artikel er produceret i samarbejde med de gode folk fra Godappetit.dk. Vi takker mange gange for hjælpen med artiklen.